Wreedheden en overwinningen bij het Kruis

De Heere Jezus is drie keer veroordeeld.

Door de Joodse leiders, door Pilatus en de wrede soldaten

  • De overpriesters hadden samen met de oudsten van het volk het besluit genomen om de Heere Jezus te doden. Zij boeiden Hem en leidden Hem weg om Hem over te leveren aan de stadhouder Pontius Pilatus.
  • Pilatus hoopte dat de menigte medelijden met Hem zou krijgen (Joh.19:15,16). Het plan van Pilatus lukte niet en zij riepen: Kruisig Hem!
  • De onwetende soldaten, die wreed waren (Matt.27:27-32). Deze soldaten kwamen hoogstwaarschijnlijk uit Syrië. Zij spraken de Aramese taal en maakten de Heere Jezus belachelijk en sloegen Hem (lees de woorden die betrekking hebben op Jezus, geschreven door David: Ps.22:7-9).

David koos om niet in de handen van de mensen te vallen (1 Kron.21:13). De Heere Jezus had die keuze niet en Hij viel in de handen van de wrede mensen.

De weg naar Golgotha

Onderweg naar Golgotha legden zij het Kruis op Simon van Cyrene. Zij hadden het recht om een Jood hun lasten te laten dragen (Matt.5:41). Markus vertelt dat Simon twee zonen heeft (Mark.15:21) die leden werden van de gemeente te Rome. Later werd Simons vrouw als een moeder voor Paulus (Rom.16:13).

Het dragen en teruggeven van het kruis moet een diepe indruk gemaakt hebben op Simon. Simon was ook naar Jeruzalem gekomen om het paaslam te slachten en hij ontmoette persoonlijk het ‘Paas-Lam’ die voor hem geofferd werd (1 Kor. 5:7).

Ze kwamen op de berg genaamd Golgotha, wat betekent ‘schedelplaats’: de rabbijnen vertellen ons dat het hoofd van Goliath daar ooit is gebracht. Maar het Joodse Pesach begon bijna en zij wilden niet onrein zijn, er was dus geen tijd te verliezen (Joh.19:31).

Vervullingen van Gods beloften door Zijn Zoon Jezus Christus

Het was de gewoonte om een verdovend drankje te geven aan hen die gekruisigd werden. De Heere Jezus weigerde dit en droeg alle pijn in volledige bewustzijn en met zijn al gevoelens. Hiermee vervulde Hij ook weer het Woord (Ps.69:22).

Het verdobbelen van al Zijn kleding was ook een vervulling uit Psalm 22:19.

Na het verloten van Zijn kleding zaten ze onder aan het kruis en bewaakten zij. Pilatus houdt nu voet bij stuk met het bord dat hij boven Jezus plaatste met de woorden in drie talen: Dit is Jezus, de Koning van de Joden (Matt.27:37; Joh.19:21,22).

Jezus hing tussen twee rovers en zij vertegenwoordigen de gehele mensheid op aarde. De ene neemt de Heere Jezus nog net aan en de andere verwerpt Hem.

Jezus werd gekruisigd buiten de stad en bij een drukke weg. Iedereen kon het bord lezen en allen bespotten Hem (Matt.26:61; 27:39-44). Het feit dat de Heere Jezus aan het kruis bleef is het bewijs dat Hij Zijn Zoonschap bewees. Ze bespotten Hem ook omdat Hij de anderen redde. Dat deed en doet Jezus nog steeds.

Als Hij Zichzelf gered had, dan had niemand anders gered kunnen worden!

De Heere Jezus, het volmaakte Offer

De Heere Jezus was aan het kruis geslagen, tijdens het ochtendoffer om negen uur in de morgen (Matth.27:45). Hij hing toen in het volle licht en vervulde de 1ste drie offers uit het boek Leviticus (1-10). Alles op het altaar aan het begin van de dag (Lev.1:9;6:8-13)

  • (a). Het brandoffer. De Heere Jezus toonde volmaakte toewijding aan de Heere God en het was de ondergrond van alle andere offers.
  • (b). Het spijsoffer. Bij het spijsoffer was geen bloedvergieten betrokken, want het concentreerde zich meer op het leven en het karakter van onze Heere Jezus, welke een liefelijke geur was (Ef.5:2)
  • (c). Het vredeoffer. De Heere Jezus maakte vrede tussen de Heere God en de mens en tussen Jood en heiden (Rom.5:1; Ef.2:14,17).

Toen het twaalf uur was werd het pikkedonker in het Land en vervulde de Heere Jezus de volgende twee offers buiten de stad:

De avondoffers zijn de offers van het herstel

  • (d). Het zondoffer. De Heere Jezus werd tot zonde gemaakt (2 Kor.5:21). Hij weet hoeveel we gezondigd hebben en droeg ze weg.
  • (e). Het schuldoffer. Onze zonde brengt ook schade toe aan anderen. De Heere Jezus nam de schuld op Zich en betaalde met 20% extra.

Het is goed om iedere morgen de oude as op te ruimen, het vuur aan te wakkeren en onszelf als levend offer te geven aan de Heer.

De Heere Jezus had drie keer gesproken voordat het donker werd

  • Zijn eerste woorden waren Vader vergeef het hun, want zij weten niet wat ze doen. Dit is heel bijzonder want er was geen offer voor opzettelijke zonde (Num.15:30,31; Luk.23:34).
  • Het tweede wat de Heere Jezus zei was: Voorwaar ik zeg U, heden zult gij bij Mij in het paradijs zijn. Dit leert mij dat, zolang er leven is, er hoop is. Tot aan het einde was de Heere Jezus druk met het redden van de mensen (Luk.23:39-43).
  • Het derde woord was: Zie uw moeder. De Heere Jezus dacht altijd aan anderen en bovenal aan Zijn moeder (Joh.19:27).

Betekenis van de duisternis

Toen de duisternis viel was het drie uur stil. Daarna riep de Heere Jezus uit: Mijn God, Mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten? Dit was regelrecht uit Psalm 22:1-3.

Het was gedurende deze drie uur, dat de Heere Jezus tot zonde werd (2 Kor.5:21). De duisternis was een teken van het gericht. Hij was voor ons tot vloek geworden (Gal.3:13). Hoe kon een heilig God naar Zijn Zoon kijken toen Hij tot zonde werd? De Heere Jezus sprak in het Hebreeuws en de toeschouwers begrepen Hem niet. Ze dachten dat Hij om de hulp van Elia riep.

De Heere Jezus sprak nog drie keer.

  • Hij zei: Ik heb dorst (Joh.19:28;Ps.69:22). Hij had dorst opdat wij nooit meer dorst behoeven te hebben. Iemand had medelijden met Hem en maakte de lippen van de Heere Jezus nat met zure wijn. Daarna riep de Heere Jezus uit:
  • Het is volbracht (Joh.19:30).
  • Vader, in Uw handen beveel ik Mijn Geest (Luk.23:46). Het feit dat de Heere Jezus met een luide stem riep vertelt ons dat Hij volledige controle had. Hij gaf Zijn Geest vrijwillig over en stierf (2 Kor.13:4).

De Heere Jezus demonstreerde overwinningskracht, toen Hij stierf.

Drie wonderen, direct na het sterven

Er gebeurden spontaan drie wonderen:

  • Het voorhang van de tempel scheurde van boven naar beneden.
  • Er was een aardbeving.
  • Vele graven gingen open.

Dit is een prachtig beeld dat de weg naar de Hemel open is (Heb.10:14-26). Er waren geen tempels, priesters, altaren en offers meer nodig. De aardbeving herinnert ons aan de berg Sinaï (Ex.19:16). De eisen van de wet waren vervuld (Heb.12:18). De Heere Jezus overwon de zonde en vervulde de wet (Rom.10:4).

De opstanding is een beeld dat de Heere Jezus de laatste vijand, de dood heeft overwonnen. Het resultaat van dit alles, horen we uit de mond van de hoofdman: Waarlijk dit was de Zoon van God.

De enige discipel onder aan het kruis, was Johannes (Joh.19:35). Vele vrouwen zagen uit de verte toe. We kunnen ons afvragen wat er door hen heen ging toen ze de Heere Jezus aan het kruis zagen hangen. Deze drie vrouwen worden er genoemd: Maria Magdalena, die van zeven boze geesten verlost was (Matt.28:1;Luk.8:2), Maria die ook bij het lege graf was en Salome die om speciale tronen gevraagd had voor haar zonen.

Als Jozef van Arimathéa en Nicodemus niet hadden klaargestaan en daar een graf hadden gegraven, zou de Heere Jezus niet zijn begraven. Zij hadden de Schriften onderzocht en door het lezen van de vele profetieën wisten ze dat het zo moest gebeuren. Zijn dood was heel belangrijk en daarom stonden ze klaar en kwamen ze openlijk voor hun geloof uit (Matth.27:57-66).

Doordat ze een dood lichaam aangeraakt hadden konden ze het paaslam niet eten. Ze begroeven zichzelf ook op economisch, sociaal en religieus gebied. Door deze daad kwam er een scheiding tussen hen en degene die Zijn dood hadden voorbereid. Wat maakt het nog uit, ze hadden het Paaslam van God gevonden.

Alles werkt mee ten goede, naar Gods Plan

Hoewel de discipelen vergeten waren dat de Heere Jezus gezegd had dat Hij na drie dagen weer zou opstaan, waren Zijn vijanden dat niet. De overpriesters en de Farizeeën vroegen aan Pilatus om het graf te bewaken en een zegel op het graf te plaatsen. Zo eindigt dit hoofdstuk als een tijdelijke overwinning voor het Sanhedrin. Ze denken van de Heere Jezus af te zijn, hebben de discipelen tot stilte gebracht en hebben een week de tijd om hun overwinning te vieren. Wat ze zich niet realiseren, is dat de soldaten en de Joodse leiders samen meehelpen om de opstanding van de Heere Jezus te bewijzen.

Kern van het Evangelie

Eerst komt het lijden, dan pas de heerlijkheid. Eerst het kruis, dan de kroon. Als je (weer) de gemakkelijkste weg wilt kiezen, denk daar dan aan. Wanneer je het kruis weglaat, dood je het geloof in de Heere Jezus.

Verzoening door het bloed van de Heere Jezus is niet maar een stùkje van de waarheid van het geloof in de Heere Jezus, het is de kern.

Vergelijkbare berichten